Bíločervené květy jedné švýcarské krásky

V roce 1984, ano, toto je rok jejího objevu, objevil její úspěšný nálezce Hansjörg Junker v jižní Bolívii v provincii Chuquisaca někde v blízkosti Culpiny nádhernou rostlinu z okruhu rostlin rodu Rebutia a označil ji akronymem HJ 516. Přestože od objevu uplynulo bezmála 30 let, rostlina není dosud popsána. Až do nedávné doby byla tato rostlina v našich sbírkách prakticky neznámá a i nedostupná. Sám jsem se o ní dověděl až v roce 2012, a to zcela šťastnou náhodou, kdy se mě podařilo ji získat od našeho věhlasného pěstitele pana Marcela Boumy.

 

bcreb1

 

Jak sami vidíte, rostlina upoutá naši pozornost zcela zvláštním květem, kdy jedna řada okvětních lístků je bílé barvy a druhá řada je výrazně odlišná - je barvy červené. Dodnes se vede diskuze o její příbuznosti k jiným rostlinám. Vyskytují se názory, že je blízce příbuzná Rebutia leucanthema Rausch, popřípadě Rebutia supthutiana Rausch anebo dokonce že se jedná o hybrid.

 

bcreb2

 

Z druhého obrázku je docela dobře vidět, že by dle vzhledu těla ta příbuznost k Rebutia leucanthema Rausch mohla být. Toto je však můj pohled na tuto krásnou rebutiii.

To všechno jsou jen spekulace pramenící z toho, že pokud je mě známo, tak od doby nálezu nebyla tato rostlina znovu nalezena, a to díky tomu, že její objevitel nezveřejnil přesné místo nálezu. Její objevitel to zdůvodnil tím, že se tato rostlina stala bez jeho svolení předmětem nekalých obchodních praktik, čehož jsme svědky i v jiných případech, a to nejen v rostlinné říši.

 

Josef Jurčík

Joomla templates by a4joomla